Pedagogisch klimaat
Wij hechten veel waarde aan een veilig pedagogisch klimaat. Wij geloven erin dat kinderen pas echt tot ontwikkeling komen als zij zich veilig en gezien voelen. Binnen de school heerst een veilig klimaat. Dit is te zien aan de rust in de school. Hier zorgen wij voor door duidelijke regels, veel persoonlijk contact met- en tussen de leerlingen en het consequent handelen van de leerkracht in het geval van incidenten. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn, zelfvertrouwen opbouwen, hun talenten leren ontdekken en weten hoe zij met hun klasgenoten moeten samenwerken. Door hen hierbij al vanaf het begin actief te begeleiden, helpen wij de kinderen hun sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen.
Vreedzame school Wij werken op OBS Bijlmerhorst met De Vreedzame school. Elke week wordt uit deze methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling één les gegeven. We starten hiermee al in groep 3. Gedurende het jaar werken alle groepen op hetzelfde moment aan een hoofdstuk. Gedurende het jaar wordt o.a. gewerkt aan het versterken van het zelfvertrouwen, het luisteren naar elkaar, het oplossen van ruzies en het geven van complimenten. Doordat de kinderen hier elk jaar mee werken, leggen zij een basis waarop elke leerkracht verder kan bouwen.
Kring In het dagprogramma van elke klas is de kring een belangrijk onderdeel. De kring laat heel duidelijk zien: wij horen bij elkaar. In de kring ziet iedereen elkaar. Tijdens kringactiviteiten is er ruimte voor een groepsgesprek om elkaar beter te leren kennen, een les of voor een discussie. In de kring kunnen leerlingen oefenen met gespreksvaardigheden, zoals luisteren, spreken, je mening geven en een argument opnoemen. Kinderen leren zichzelf hierdoor steeds beter uit te drukken.
Samenwerken Leerkrachten van OBS Bijlmerhorst besteden bij het maken van de lessen veel aandacht aan samenwerken. Leerlingen worden begeleid bij het samenwerken en leren op welke manier ze dit het beste kunnen doen. Kinderen die veel samenwerken, leren elkaar steeds beter kennen. Daarnaast oefenen zij veelvuldig met het stellen van vragen en ontwikkelen zij hun sociale vaardigheden.
Groepsdoorbroken werken Als kinderen elkaar kennen, zorgt dat voor een groter saamhorigheidsgevoel. Dit geldt niet alleen voor leerlingen uit dezelfde klas, maar voor álle leerlingen. Daarom staan er regelmatig activiteiten op het programma waarbij leerlingen uit verschillende klassen iets samen doen. Denk bijvoorbeeld aan: bovenbouwleerlingen die een lesje geven aan de kleuters, tutorlezen of twee klassen die samen aan hetzelfde project werken. Ook wordt er regelmatig ‘keuze-uur’ georganiseerd. Dit is een activiteit waarbij leerlingen uit groep 4 t/m 8 samen in één team aan een bepaald thema werken.
|
![]() | Onze Facebook pagina | ![]() |
![]() | ![]() |
Onze gegevens
Ons adres is:
| Volg ons
| Werken bij ons?
Wij zijn altijd op zoek naar goede onderwijskrachten. Geïnteresseerd? |